Een handige diagnose met 'MyDiagnostick'

Hartritmestoornissen

Als het hartritme onder normale omstandigheden van het gewone patroon afwijkt, spreken we van hartritmestoornissen of aritmie.

Miljoenen mensen ervaren wel eens een onregelmatige hartslag. In de meeste gevallen zijn deze onschadelijk en komen voor bij mensen zonder hartproblemen. In sommige gevallen kunnen hartritmestoornissen echter wel gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Hartritmestoornissen worden veroorzaakt door ontregeling van het elektrisch systeem van het hart. Hierbij is de elektrische prikkel meer een chaotische trilling, waardoor de boezems niet echt samentrekken en ze nauwelijks bloed naar de kamers doorpompen. De AV-knoop verwerkt de elektrische trillingen tot onregelmatige prikkels naar de kamers die daardoor ook onregelmatig samentrekken

MyDiagnostick is speciaal ontwikkeld om boezemfibrilleren, één van de verschillende soorten aritmieën, op te sporen. Daarbij is boezemfibrilleren de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen.

Wat is atrium- of boezemfibrilleren?

Ook bij atriumfibrilleren is het elektrische systeem ontregeld. In plaats van één signaal, ‘vechten’ vele signalen voor toegang tot de AV knoop. Dit resulteert in onsamenhangende contracties van de boezems met onvolledige vulling en leging tot gevolg.

Atriumfibrilleren zelf is niet levensbedreigend, maar het grootste risico van boezemfibrilleren is dat er bloedstolsels in de boezems ontstaan die op andere plaatsen kleine infarcten of beroertes kunnen veroorzaken.

Hartritmestoornissen hebben uiteenlopende oorzaken. Vooral boezemfibrilleren blijkt, bij mensen die daar kennelijk gevoelig voor zijn, soms een reactie te zijn op het nuttigen of genieten van bepaalde stoffen zoals alcohol, koffie, tabak, cocaïne, amfetaminen, etc.
Maar boezemfibrilleren hangt ook sterk samen met ouderdom. Drie op de vier patiënten met boezemfibrilleren is ouder dan 65.