Een handige diagnose met 'MyDiagnostick'

Het normale hartritme

Het hart is een samengestelde spier die werkt als een dubbele pomp. Het rechterdeel verzamelt het bloed dat overal uit het lichaam komt en pompt dit naar de longen. Het linkerdeel verzamelt het bloed dat uit de longen komt en pompt het weer naar de rest van het lichaam.


Linker en rechterdeel bestaan beide uit een boezem (atrium) waar het bloed zich verzamelt, en een kamer (ventrikel) die het bloed weer wegpompt.
Bij een juiste vorm van samentrekken, trekken eerst de boezems samen om het bloed naar de kamers te verplaatsen en dan trekken de kamers samen om het bloed naar de longen of de rest van het lichaam te sturen.

De elektrische prikkel die hiervoor nodig is ontstaat in de sinusknoop, een soort regelcentrum boven in het hart. Terwijl de boezems door deze prikkel samentrekken, komt de elektrische prikkel ondertussen aan bij de atrio-ventriculaire knoop (AV-knoop), een groepje cellen in het midden van het hart.
Vanaf de AV-knoop gaat de elektrische prikkel dan vertraagd (de kamers moeten immers eerst het bloed uit de boezems binnen hebben voor ze het zelf weer weg kunnen pompen) door naar de kamers, waarop deze zich dan samentrekken.
Bij een gezond hart volgen deze hartslagen elkaar steeds in een regelmatig tempo op.